onsdag 18 februari 2009

BR-s STIM avtal - Vem har förhandlat?

Fick för några dagar sedan ett brev från BR där dem beskrev deras duktiga arbete med att förhandla ner STIM avgifterna för oss medlemmar , summan per buss landar på endast 1030:- (antar det är inkl. moms) . Man beskriver också att alla som bränner hemma måste betala ytterligare 100:- i avgift och om dessa kronor är inräknade i totalsumman vet jag inte men vi antar att det är så . Ekvationen blir då följande 1030 kr - 100 kr = STIM avgift på 930:- (exklusive moms 877:-) .

Faktum är att alla inte bränner hemma och är därför befriade från 100 kr + moms , Ordinarie pris på STIM för buss ser ni nedan dvs 9-90 passagerare 892:- + 6% . Vill ni inte hålla med om att BR-s förhandlare misslyckats i sitt arbete med att få ner priserna? En organisation med så mycket fordon borde rimligtvis kunna få till ett bättre avtal eller tänker jag fel?

Skulle dessutom den hembrända avgiften inte vara inräknad i 1030 kr så ligger BR priset över ordinariepris och då är dem helt snett ute ! Oavsett vad så stämmer inte priset för icke medlemmar då dem aldrig kan nå upp i summan som beskrivs i BR utskicket . I STIM täcker man in Radio, dvd, cd mm , vilken annan utrustning har vi som man kan debitera för?

I underlaget som skall sändas in tar man betalt för liten eller stor buss med ett maxbelopp av 800:-/fordon , ytterligare rabatt är då dragen men inte tillräckligt. Mitt förslag är att sammankalla till ett möte med STIM där man förklarar läget att bussåkare idag inte redogör för STIM i den utsträckning man borde för så är det faktiskt , vi förhandlar ner avtalet till en rimlig nivå som gör att fler betalar och på så sätt får STIM in mer pengar . Detta skulle man tjäna på .... och branschen skulle kunna få något att stoltsera med . Detta gäller alla branscher och inte bara buss men vi kan ju alltid föregå med gott exempel .

När passagerarna i en buss erbjuds musik från till exempel radio, bandspelare, cd-spelare, tv eller video behöver du som driver verksamheten en musiklicens från Stim.

Antal passagerare per fordon/fartyg Årsavgift per fordon/fartyg
Upp till 8 383 kronor
9 - 90 892 kronor
91 - 200 2 443 kronor

Är det något som är oklart?

Inga kommentarer: