måndag 9 februari 2009

Blixtljus & siréner inte nog för en busschaufför

Kl. 10.57 måndag förmiddag fick vi på Ljungskile räddningstjänst larm om brand i villa, vid utlarmningen var det oklart om det fanns personer i huset så därför blev det extra bråttom . Objektet låg på kustvägen mellan Ljungskile och Uddevalla och där är det begränsade omkörningsmöjligheter eller rättare sagt det finns inga alls men däremot finns det gott om platser att svänga undan på i form av parkeringar, busshållplatser, avtagsvägar etc . Vi kom ganska snabbt ikapp en linjebuss från det kommunala bussbolaget och försökte uppmärksamma honom/henne enligt fri väg paragrafen , trots extra monterade blixtljus i fronten, blåljus på taket och tjutande sirén så gick inte bussen åt sidan förrän efter en bra stund .

Rimligtvis kan man säga att det finns en tumregel som säger titta i backspeglarna var tionde sekund men tydligen inte i det aktuella fallet . Nu spelade säkert inte detta någon större roll just idag för villan var tyvärr i det närmaste övertänd när vi kom fram och då fick vi även beskedet att ingen fanns kvar i huset . Dock fick vi evakuera ett antal änder, höns och tuppar till en närbelägen byggnad så att dem inte skulle dö av rökgaserna . Men för er som läser detta , 30 sekunder kan vara skillnad på liv och död så var uppmärksamma i trafiken och ge fri väg för utryckningsfordon i den mån det är möjligt dock skall man absolut inte panikbromsa och börja leta efter bra ställen att göra undanmanöver på för då blir det bara tokigt och man blir istället ett irritationsmoment .

En annan sak som är viktig om ni är ute och ser brand eller olycka , stanna och ta reda på vad det handlar om och ring därefter 112 . Ta aldrig för vana att bara passera och hoppas att någon annan ringer eller passera och ringa 112 utan att kolla upp vad det är för ibland kan det faktiskt vara så att det är en kontrollerad eldning man håller på med och därmed har tillstånd att utföra den . Vi rycker årligen ut på bränder som vid framkomst inte visar sig vara skarpa . Dessa larm kostar samhället mycket pengar varje år .

Att göra vid en olycka ?

1) Varna andra medtrafikanter så inte följdolyckor sker
2) Inventera läget och försök uppskatta vad som hänt, antal fordon/personer, skador samt ring 112 och berätta vad som hänt? var någonstans? antal fordon/personer mm
3) Börja eventuell livräddning om det inte är med risk för ert eget liv

Har ni inte gått hjärt & lungräddning eller är osäkra på att utföra det, så är det inga probem för SOS operatören vägleder er igenom processen medan utryckningsfordon är på väg !

Använder ni ert eget fordons brandsläckare så är det kotym att räddningstjänsten på orten fyller den kostnadsfritt åt er igen dock ingen regel .

En annan sak som är mycket viktig är att redan när ni berättar vad som hänt och var det är någonstans så trycker larmoperatören på utlarmningen så fordonen är på väg medan hon/han fortsätter prata med er , behåll då lugnet och svara på operatörens frågor i den mån det går . Stressa inte upp och tjata om att hon/han måste skynda sig, be henne inte sluta ställa dumma frågor för hos oss finns inga sådana, all information är viktig . Ju mer vi vet när vi är på väg ut desto bättre så vi hinner förbereda oss för uppgiften .

Någon som har frågor?

Inga kommentarer: