tisdag 25 november 2008

Vad gör jag om jag fått en bluffaktura?

Det förekommer ofta att företag får en faktura eller orderbekräftelse på något som företaget inte har uppfattat som en beställning. Det kan vara något som uppfattats som ett kostnadsfritt erbjudande, ett kostnadsfritt korrektur eller liknande. Många företagare har också skrivit under erbjudanden i tron att det gällt en annan produkt, till exempel Eniros Gula Sidorna eller Företag. Om du fått en faktura, korrektur, beställningsunderlag eller annan handling gällande en tjänst eller vara som du inte har beställt eller accepterar från ett företag du tidigare inte varit i kontakt med ska du motsätta dig handlingen genom att göra följande:

stryk ett streck över papperet och skriv ”ej beställd” eller ”motsätter mig betalningsansvar”, på engelska "Not ordered"
gör en polisanmälan som du själv lämnar till närmaste polismyndighet (Ifyllningsbar blankett här >>)
faxa tillbaka handlingen till företaget, samt
faxa en kopia på handlingen till Svensk Handels säkerhetsavdelning 010-47 18 677 (ej till vårt ordinarie faxnummer).
För inga diskussioner med företaget per telefon. Betala aldrig för något som ni inte beställt. Har du skrivit på ett underlag eller gått med på något per telefon men anser dig blivit lurad, gör följande:

stryk ett streck över papperet och skriv ”motsätter mig betalningsansvar beroende på vilseledande uppgifter”, på engelska "reject payment due to misleading information".
skriv: Svensk Handel kontaktade, på engelska "Swedish Trade Federation has been contacted".
skriv: polisanmälan kommer att göras, på engelska "Complaint will be filed with the police".
gör en polisanmälan som du själv lämnar till närmaste polismyndighet (blankett här >>)
faxa tillbaka underlaget till företaget, samt
faxa en kopia på underlaget till Svensk Handels säkerhetsavdelning 010-47 18 677 (ej till vårt ordinarie faxnummer).
Spara eventuell skriftväxling med företaget, såsom den faktura du motsatt dig, brev där du motsatt dig betalningsansvar och så vidare. Dessa handlingar kan behövas som bevis.

Detta är hämtat från svensk handels hemsida www.svenskhandel.se

Inga kommentarer: