torsdag 12 mars 2009

En Sjukhusdirektör med Stake

Det var för en vecka sedan som en reporter kallades till presskonferens på Näl. Konferensen skulle handla om NU-sjukvårdens riskanalyser.

Väl på plats kunde Bohusläningens reporter konstatera att hon var ensam kallad till denna presskonferens. Inga andra mediekollegor fanns där.

Hon möttes av sjukhusdirektören Sten Axelsson, sjukhuschefen Ulf Almqvist och informatören Ingegerd Hedén. Hon fick också då reda på att det bara skulle bli hon och inga fler.

Ställd till svars
I stället för en vanlig presskonferens fick reportern lyssna på kritik mot hennes tidigare artiklar i ämnet och stå till svars för hur Bohusläningen oroat medborgarna genom sina skriverier och hur Bohusläningens ledare varit utformade. Hon fick till och med ta kritik för tidningens rubriksättning.

– Det jag reagerar mot är att man kallar reportern under falska förespeglingar om en presskonferens, säger Tommy Hermansson. Jag har aldrig varit med om något liknande.

”Mycket förvånad”
Hermansson har författat ett brev om händelsen, ställt till sjukhusdirektören Sten Axelsson, där han kräver en förklaring.

– Jag är mycket förvånad över att det här över huvud taget har inträffat, fortsätter Hermansson. En sjukhusdirektör som Sten Axelsson borde respektera de demokratiska spelreglerna och inte agera på det sätt han nu gjort.

Sent i går kväll fick Tommy Hermansson svar via e-post från Sten Axelsson.

I svaret förklarar Axelsson att NU-sjukvården kontaktade Bohusläningens redaktion efter tidningens artiklar om dödsfallen på Näl.

”I samband med artiklarna fick vi ta emot många samtal från oroliga invånare, de flesta äldre, som uttryckte sin oro över om de kan lita på vården. Jag beslöt mig då för att ge i uppdrag att kontrollera sanningshalten i de påstådda dödsfallen genom att hämta ut statistik från våra system”, skriver Sten Axelsson och fortsätter:

”Så snart siffrorna var sammanställda visade dessa på en annan bild än den Bohusläningen beskrivit. Vi beslutade då att gå ut med ett pressmeddelande kring de nya faktauppgifterna”.

”Dessutom valde vi att kontakta Bohusläningens redaktion och berätta att vi nu hade nya faktauppgifter som vi gärna ville delge. Någon presskonferens var således inte aktuell. Vi valde medvetet att specifikt kontakta tidningen Bohusläningen eftersom ni särskilt fokuserat på riskanalyser och de påstådda dödsfallen.”

”Vi riktade inbjudan generellt via redaktionssekreteraren och hade ingen anledning att tro att redaktionsledningen enbart skulle skicka en reporter”, skriver Sten Axelsson.

Vill ha ett möte
Efter att ha läst svaret från Sten Axelsson vill Tommy Hermansson inte ytterligare kommentera det inträffade.

– Däremot ska jag kontakta Axelsson för ett personligt möte, säger Tommy Hermansson.

Sjukhusdirektör Sten Axelsson är härmed en av mina idoler , jag får respekt för denna man som vägrar ta all skit som många reportrar skriver , även dagspressen har rätt och skyldigheter !

Inga kommentarer: