fredag 27 augusti 2010

Angående trovärdighet i Bussbranschen !!!

Fortsatta problem för VL Buss personal
KARLSKOGA
Publicerat den 23 juli i Karlskoga Kuriren

Först lovar Vänersborgs Linjetrafik AB att betala ut de semesterdagar företaget är skyldig personalen sedan augusti förra året. Ett löfte som i nästa stund tas tillbaka.

Nu fortsätter turerna kring det krisdrabbade bussbolaget VL Buss.
För cirka en vecka sedan lovade VL Buss att de semesterdagar bolaget var skyldig personalen i Karlskoga skulle betalas ut den 25 juli.
Kort efteråt går ledningen ut och säger att så inte kommer att ske.
– Det här är för jävligt. Vi får aldrig reda på någonting. Många hade hoppats på att få de här pengarna, och stämningen är väldigt tryckt just nu. Men det har varit problem med det här företaget länge, säger en anställd som vill vara anonym.
Enligt en annan person anställd inom företaget, som inte heller vill säga sitt namn, handlar det om semesterdagar som förföll till betalning i augusti förra året.

”För de flesta handlar det om 18 semesterdagar (värde cirka 25 000 kronor brutto)”, skriver personen i ett mejl till Kuriren.
Bakgrunden är att VL Buss förra året vann anbudsupphandlingen och därmed fick förnyat kontrakt med Länstrafiken i Örebro län.
Det nya trafikavtalet påbörjades den 16 augusti i fjol. Från samma datum omfattas även arbetstagarna i det nya så kallade Bussbranschavtalet (BBA).
Innan Vänersborgs Linjetrafik vann senaste anbudsupphandlingen var avtalen reglerade i ett äldre kollektivavtal.I det avtalet följdes semesterlagen som bland annat säger att semestern ska intjänas i förskott.I det nya avtalet, BBA, tjänas semestern däremot in under samma år den betalas ut.

I och med detta förföll den semester som tjänats in enligt semesterlagen till betalning, med option för arbetsgivaren att fördela utbetalningen under tre år.
Men enligt Kurirens källor har VL Buss hela tiden vägrat erkänna förarnas rätt till denna utbetalning, vilket lett till centrala förhandlingar med Kommunal.
”Det värsta är förfarandet att först gå ut med löfte om utbetalning för att senare dementera det hela”, skriver personen i mejlet.

Michael Kjellsson på VL Buss vill inte kommentera ärendet.

– Jag har ingen kommentar. Vi har gett ut den information vi är skyldig att ge ut. Vi har gjort allt som man ska göra på ett korrekt sätt, säger han.

1 kommentar:

Staffan Sävenfjord sa...

Eftersom Vänersborgs Linjetrafik är under rekonstruktion får de inte göra några utbetalningar innan denna är klar. Löner betalas under tiden genom den statliga lönegarantin så dem för de anställda som om allt vore normalt. Sedan får vi ju se vad rekonstruktionen leder till.

Så frågan är när löftet om utbetalningen av semesterlönerna gavs. Rekonstruktionen beräknas vara klar 24 september.