söndag 25 april 2010

På tal om askmolnet ....


Chauffören kvar i Turkiet
. . . men Ljungskilebuss kör för högtryck

Askmolnet från vulkanutbrottet på Island har ställt till med stora problem för flygresenärer runt om i Europa. Under måndagen kom flygtrafiken i gång på flera flygplatser i Sverige men många resenärer är fortfarande strandsatta på olika håll.

RelateratSe ocksåLänkarEngelska elever fast i Uddevalla.Erland Olsson från Ljungskile är en av dem. Han skulle ha åkt hem i lördags men är fortfarande kvar i Turkiet.

– Det går ingen direkt nöd på oss, men det är frustrerande att inte få något riktigt besked om vad som ska hända den närmaste tiden, säger han.

Han och hans fru Monica bor på ett hotell utanför Side, där runt 300 personer från olika europeiska länder väntar på att få komma hem.

– Att åka buss hem är inte något direkt alternativ, det skulle ta tre dygn, säger han.

– Men vår researrangör, Nazar, har gjort allt de kan för att hjälpa oss. Vi har gratis kost och logi på hotellet och tillgång till både internet och mobiler, De har skött det här bra, tycker jag.

Resenärerna är samlade på ett enda hotell och ett turkiskt plan står berett på flygplatsen i Antalya att ta hem resenärerna med mycket kort varsel. Erland hoppas på att få snart besked om när hemresan kan ske, men tills dess finns det inte mycket mer att göra än att vänta.

– Folk här nere är väldigt frustrerade. Många har jobb som väntar därhemma, men man är ju helt maktlös, säger han, och tillägger att snus blivit en hårdvaluta på turistmålet.

– Många har bara haft en veckoranson med sig och börjar känna av abstinensen nu.

Erland arbetar till vardags som chaufför på Ljungskilebuss, som just nu jobbar för högtryck med att köra hem strandsatta resenärer runt om i Europa.

Sonen Daniel Olsson äger företaget.

– Jag är just nu på väg till Rotterdam för att hämta svenskar från England, berättar han.

På Ljungskilebuss höjde man beredskapen redan i torsdags, då utbrottet började ta fart. Därefter har det bara rullat på.

Första turerna gick i lördags med utländska resenärer till Wien och Bryssel. I dag avgår en resa från Italien. Dessutom går en tur till Normandie för vidare transport till Irland och England.

– Vi kör med fem bussar just nu. Att få loss bussar har varit lätt, men det stora problemet är att få tag på erfarna och duktiga chaufförer, säger Daniel Olsson.

"ovanstående text gick att läsa i Bohusläningen tidigare i veckan ...

Inga kommentarer: